Ingrediënten

Voor de taart::

100 g

boter, gesmolten

150 g

witte basterdsuiker

200 g

kwark, op kamertemperatuur

200 g

bloem

rasp

1 sinaasappel

3 stuks

eieren

¼ tl

zout

1 ½ tl

bakpoeder

Voor de sinaasappelsiroop::

200 ml

sinaasappelsap

100 g

suiker

½ tl

oranjebloesemwater

Voor de vulling::

200 g

ricotta

200 g

pijnboompittenpasta

50 g

agavesiroop

Sinaasappel-kwark taart met pijnboompitten-ricotta vulling

  • ca 90 minuten
  • 8 Personen

Snack

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Vet een taartvorm met een diameter van 21 cm licht in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

3. Doe alle ingrediënten voor de taart in een kom en meng tot een glad beslag.

4. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad, en bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Controleer of de taart gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze schoon uit de taart komt is de taart gaar.

5. Laat de taart kort afkoelen, haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen.

6. Doe het sinaasappelsap met de suiker in een steelpan, roer goed door en breng tegen de kook aan. Laat de vloeistof op laag vuur inkoken tot een siroop. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Laat de siroop afkoelen en roer er het oranjebloesemwater door als je dat lekker vindt.

7. Snijd de twee uiteindes af van de sinaasappel die je gebruikt hebt voor de rasp af. Schil de sinaasappel dik zodat het witte vlies is verdwenen. Snijd dan de partjes tussen de velletjes uit. Bewaar de partjes voor het decoreren van de taart.

8. Meng in een kom de ricotta met de pijnboompittenpasta en de agavesiroop. Roer niet te lang. Zet de vulling tot gebruik in de koelkast.

9. Als de taart helemaal is afgekoeld snijd je hem overdwars doormidden. Bestrijk de onderste taartcirkel met de helft van het ricotta-pijnboompitten mengsel. Leg de andere taartcirkel er boven op. Verdeel de rest van de vulling over de bovenkant van de taart.

10. Schep wat lepels van de sinaasappelsiroop over de taart en decoreer met de sinaasappelpartjes.

11. TIP: het is het beste als je de ricotta vulling pas vlak voor het serveren bovenop de taart smeert. Dan ziet het er mooier uit. Maak de bovenkant van de taart dus op het laatste moment af.

Over de auteur

Hester Prummel is kok, cateraar en recept ontwikkelaar met hart voor biologisch

Over de auteur

Hester Prummel is kok, cateraar en recept ontwikkelaar met hart voor biologisch